torstai 19. maaliskuuta 2015

Jakso alkaa olla lopuillaan. Yksi tentti vielä ennen kuin tulee työssäoppimisen jakson aika. Aseptiikka ja ergonomia lienee tentin aihealue. Olisi varmaan pitänyt siihen jo jotain lukea, mutta toistaiseksi mennään sillä tiedolla mitä tunneilla olen oppinut. 

Tällä viikolla oli tähänastisista tenteistä pahin. Anatomia ja fysiologia. Minulla oli vaikeuksia saada sitä tiedon määrää pysymään päässä. Etenkin niitä latinan kielisiä  nimiä. En suoraan sanottuna muista ainuttakaan lihasta latinaksi. Jotkin termit jäivät mieleen, jotkin jäivät unholaan samantien niistä luettuani. Toivon mukaan pääsin läpi. Moneen kysymykseen en voinut edes vastata tai vastasin todella niukasti ja epämääräisesti. Toivon mukaan ei opinnoissa osu kohdalle kovin usein näin laajoja kokonaisuuksia, joita en hahmota, saati hallitse. 

Olemme myös esitelmöineet ja kuunnelleet luentoja. Harjoitelleet aseptiikkaa käytännössä, eli esim. steriilien käsineiden päälle pukemista. 

Aika tuntuu menevän ihan kamalan nopeasti ja kursseilla ehtii tavallaan vain pintaa raapaista kun jo siirrytään johonkin uuteen ja ihmeelliseen, joka vaatii kaiken keskittymisen. 

Opiskelu tuntuu kuitenkin juuri nyt erittäin mielekkäältä tässä elämäntilanteessani. Akon ja psyk. sairaanhoitajan kanssa tästä aiheesta tällä viikolla puhuttiinkin. Puhuimme myös peloistani koskien esimerkiksi anatomian tuntien asioita. Ne kun oikeasti aiheuttavat fyysistä pahoinvointia. Samoin kerroin että hoidon jakson harjoittelu dementiapotilaiden osastolla hirvittää, ihan henkilökohtaisista syistä. Eikä tämä kummiprojektikaan helpoimmasta päästä ole, jos alkaa tarkemmin miettiä sitä että meillä oikeasti on mahdollisuus altistua tarttuville taudeille, kuten hepatiitille ja HIV:lle. 

Hepatiittia vastaan sain eilen ensimmäisen rokotteen. Kuukauden päästä sitten toinen annos ja syksyllä viimeinen tehoste. Sitten ei ainakaan enää A tai B hepatiittia tarvitse samalla tavalla pelätä.

On se kovin monimuotoista nykyinen opiskelu. Ei pelkästään pulpetissa istumista, vaan paljon konkreettisia harjoituksia ja osallistumista monella eri tavalla. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti